3.11. Szoftveres hangerő állítás

Néhány audió sáv túl halk, hogy kényelmesen hallható legyen kiegészítés nélkül. Ez akkor jelent problémát, ha az audió berendezésed nem tud erősíteni a jelen. A -softvol opció utasítja az MPlayert egy belső keverő használatára. Használhatod a hangerő állító gombokat (alapértelmezettként 9 és 0) a nagyobb hangerő eléréséhez. Figyelj rá, hogy ez nem hagyja figyelmen kívül a hangkártyád keverőjét; az MPlayer csak erősít az eredeti jelen mielőtt kiküldené a hangkártyára. A következő példa jó kezdésként:

mplayer halk-fájl -softvol -softvol-max 300

A -softvol-max opció megadja a maximálisan megengedhető kimeneti hangerőt az eredeti hangerő százalékában. Például a -softvol-max 200 az eredeti szint dupláját engedélyezi. Nyugodtan megadhatsz egy nagy értéket a -softvol-max kapcsolóval; a nagyobb hangerő addig nem lesz használva, amíg te nem használod a hangerő állító gombokat. Az egyetlen hátránya a nagy értéknek az, hogy mivel az MPlayer a maximum százalékával állítja be a hangerőt, nem lesz olyan precíz vezérlésed a hangerő állító gombok használatakor. Használj kisebb értéket a -softvol-max-szal és/vagy add meg a -volstep 1-et, ha nagyobb pontosságot akarsz.

A -softvol opció a volume audió szűrő vezérlésével működik. Ha egy fájlt egy bizonyos hangerővel akarsz lejátszani az elejétől kezdve, megadhatod a volume-val kézzel:

mplayer halk-fájl -af volume=10

Ez 10 decibel-es növeléssel játsszal le a fájlt. Légy óvatos, ha a volume szűrőt használod - könnyen károsíthatod a füleidet, ha túl nagy értéket használsz. Kezd alacsonyan és fokozatosan menj felfelé, amíg meg nem érzed, hogy meddig kell állítani. Valamint ha nagyon nagy értékeket adsz meg, a volume-nek lehet, hogy le kell csípnie a jelet, hogy megakadályozza a hangkártyád elfogadható tartományán kívül eső adatok küldését; ez zavart audiót eredményez.