A.4. Hogyan jelentsd a hibákat

Mindenek előtt kérlek, hogy mindig próbáld ki az MPlayer legújabb Subversion verzióját, hátha az általad felfedezett hibát már kijavították benne. A fejlesztés borzasztó gyorsan halad, a legtöbb, hivatalos kiadásban meglévő problémát napokon vagy akár órákon belül jelentik, így csak a Subversion felhasználásával küldj hibajelentést. Ebbe beleértendőek az MPlayer bináris csomagjai is. A Subversion utasításokat megtalálod ennek az oldalnak az alján vagy a README fájlban. Ha ez sem segít, olvasd el a dokumentáció többi részét. Ha problémád még nem ismert vagy nem oldódott meg a leírásunk által, akkor kérjük jelentsd.

Kérlek ne küljd hibajelentést személyesen egy fejlesztőnek. Ez csapatmunka és így számos embert érdekelhet. Néha más felhasználók is belefutnak a te problémáidba, és esetleg tudják, hogy hogyan lehet megkerülni, még akkor is, ha hiba van az MPlayer kódjában.

Kérlek olyan részletesen írd le a problémádat, amilyen részletesen csak lehet. Végezz egy kis felderítő munkát, szűkítsd le azon körülmények körét, amelyek között a hiba előfordul. A hiba csak adott szituációban jön elő? Bizonyos fájlokra vagy fájl típusokra vonatkozóan? Csak egy codec esetén vagy független a használt codec-től? Mindegyik kimeneti vezérlővel elő tudod hozni? Minél több információt adsz meg, annál nagyobb az esély a hiba kijavítására. Kérlek ne felejtsd el mellékelni azon értékes információkat, amit lejjebb írunk, különben képtelenek vagyunk megfelelően megkeresni a problémádat.

Egy kitűnő és jól megírt útmutató kérdések publikus fórumokban történő feltevéséhez a How To Ask Questions The Smart Way (magyarul) Eric S. Raymond-tól. Van egy másik is, a How to Report Bugs Effectively című Simon Tatham-tól. Ha követed ezeket a leírásokat, kapsz segítséget. De kérlek értsd meg, hogy a levelezési listákat önként, a szabad időnkben nézzük. Van más dolgunk is, és nem tudjuk garantálni, hogy kapsz megoldást vagy egyáltalán választ a problémádra.