1. fejezet - Bevezetés

Az MPlayer egy Linuxon működő videolejátszó (fut számos más Unix-on és nem-x86 processzorokon is, lásd Ports). Le tudja játszani a legtöbb MPEG, VOB, AVI, Ogg/OGM, VIVO, ASF/WMA/WMV, QT/MOV/MP4, FLI, RM, NuppelVideo, yuv4mpeg, FILM, RoQ, PVA, és Matroska file-t, és ezekhez felsorakoztat jónéhány natív, XAnim, RealPlayer és Win32 DLL codecet. Nézhetsz vele Video CD-t, SVCD-t, DVD-t, 3ivx, RealMedia, Sorenson, Theora és MPEG-4 (DivX) filmet is. Az MPlayer másik nagy előnye a megjelenítési módok széles választékában rejlik. Működik X11, Xv, DGA, OpenGL, SVGAlib, fbdev, AAlib, libcaca, DirectFB, sőt SDL-lel vagy GGI-vel is (beleértve ezáltal az SDL/GGI drivereit is), és néhány alacsony szintű kártyaspecifikus vezérlő (Matrox, 3dfx, Radeon, Mach64, Permedia3) is használható! Legtöbbjük támogat szoftveres vagy hardveres nagyítást, így a teljesképernyős mód is elérhető. Az MPlayer támogat továbbá hardveres MPEG kártyákkal történő dekódolást/megjelenítést, így például a DVB és DXR3/Hollywood+ kártyákon! És még nem is szóltam a szép, élsímított, árnyékolt feliratozásról (14 támogatott típus!), ami támogat európai/ISO-88592-1,2 (magyar, angol, cseh, stb), cirill és koreai fontokat, valamint az OSD-ről!

A lejátszó sziklaszilárdan játszik le hibás MPEG file-okat (hasznos néhány VCD-nél), és minden olyan hibás AVI-t, amit a csodás Windows Media Player nem. Még az index chunk nélküli AVI-k is lejátszhatók, sőt az indexet ideiglenesen fel is lehet építeni az -idx opcióval (vagy véglegesen a MEncoderrel), így tekerni is lehet bennük! Amint az látszik, a stabilitás és a minőség a legfontosabb szempontok, de a sebesség terén sem szenved hátrányt. Valamint rendelkezik egy szűrő rendszerrel is a videó-audió szerkesztéshez.

A MEncoder (MPlayer's Movie Encoder) egy egyszerű film kódoló, az MPlayer által ismert formátumok (AVI/ASF/OGG/DVD/VCD/VOB/MPG/MOV/VIV/FLI/RM/NUV/NET/PVA) más MPlayer által lejátszható formátumokba való átalakításához (lásd lejjebb). Sokféle codec-kel tud kódolni, például MPEG-4-gyel (DivX4) (egy vagy két menetes), a libavcodec-et alkotó codec-ekkel, audiót tekintve pedig PCM/MP3/VBR MP3 a választék.

Az MEncoder előnyei

Az MPlayer és MEncoder a GNU General Public License v2 értelmében terjeszthető.