6.5. Matrox framebuffer (mga_vid)

Az mga_vid egy videó kimeneti vezérlő és egy kernel modul kombinációja, ami felhasználja a Matrox G200/G400/G450/G550 videó méretező/overlay egységét a YUV->RGB színtér átalakításhoz és tetszés szerinti videó méretezéshez. Az mga_vid-ben van hardveres VSYNC támogatás tripla buffereléssel. Működik mind a framebuffer konzolon, mind X alatt, de csak 2.4.x-es Linux-szal.

Ezen vezérlő Linux 2.6.x alatti verziója itt található: http://attila.kinali.ch/mga/ vagy nézz rá az mga_vid külső Subversion repository-jára, melyet checkout-olhatsz így:

svn checkout svn://svn.mplayerhq.hu/mga_vid

Telepítés:

 1. A használatához először le kell fordítanod a drivers/mga_vid.o fájt:

  make drivers

 2. Ezután futtasd (root-ként) a

  make install-drivers

  parancsot, ami telepíti a modult és létrehozza az eszköz node-ját neked. Töltsd be a vezérlőt

  insmod mga_vid.o

 3. Ellenőrizd a memória méret detektálását a dmesg parancs segítségével. Ha hibásan írja, használd a mga_ram_size kapcsolót (előtte rmmod mga_vid), a kártya memóriájának MB-ban történő megadásához:

  insmod mga_vid.o mga_ram_size=16

 4. Az automatikus betöltéshez/törléshez először írd be ezt a sort a /etc/modules.conf fájlod végére:

  alias char-major-178 mga_vid

 5. Ezekután le kell fordítanod (újra) az MPlayert, a ./configure meg fogja találni a /dev/mga_vid-et és elkészíti az 'mga' vezérlőt. Az MPlayerben a -vo mga kapcsolóval használhatod, ha matroxfb konzolod van vagy a -vo xmga-val XFree86 3.x.x vagy 4.x.x alatt.

Az mga_vid vezérlő együttműködik az Xv-vel.

A /dev/mga_vid eszköz fájlt megnézheted némi infóért például a

cat /dev/mga_vid

segítségével és beállíthatod a fényerősséget:

echo "brightness=120" > /dev/mga_vid

Van egy mga_vid_test nevű teszt alkalmazás ugyan ebben a könyvtárban. Ha minden jól működik, akkor 256x256-os képeket rajzol a képernyőre.