6.3. SVGAlib

TELEPÍTÉS.  Telepítened kell az svgalib-et és a fejlesztői csomagjait ahhoz, hogy az MPlayer elkészítse az SVGAlib vezérlőjét (automatikusan felismeri, de lehet kényszeríteni is rá) és ne felejtsd el átírni a /etc/vga/libvga.config fájlt, hogy megfeleljen a kártyádnak és a monitorodnak.

Megjegyzés

Ne használd a -fs kapcsolót, mert bekapcsolja a szoftveres méretezést és lassú. Ha tényleg szükség van rá, használd a -sws 4 kapcsolót, ami rossz minőséget ad, de valamivel gyorsabb.

EGA (4BPP) TÁMOGATÁS.  Az SVGAlib tartalmazza az EGAlib-et és az MPlayer így képes bármely film 16 színben történő megjelenítésére, lehetővé téve az alábbi beállítások használatát:

A bpp (bit per pixel) értéket kézzel kell 4-re állítanod: -bpp 4

A filmet valószínűleg át kell méretezni, hogy megfeleljen az EGA módnak:

-vf scale=640:350

or

-vf scale=320:200

Ehhez gyors, de rossz minőséget produkáló méretező rutin kell:

-sws 4

Talán az automatikus arány-javítást kikapcsolhatod:

-noaspect

Megjegyzés

A kísérleteimből úgy tűnik, a legjobb képminőség EGA monitorokon a világosság enyhe csökkentésével állítható elő: -vf eq=-20:0. Nálam szükséges volt az audió mintavételi ráta csökkentése is, mert a hang szétesett 44kHz-en: -srate 22050.

Csak az expand szűrő segítségével tudod bekapcsolni a feliratokat és az OSD-t, lásd a man oldalt a megfelelő paraméterekért.