6.17. Zr

Ez egy képernyő-vezérlő (-vo zr) számos MJPEG mentő/lejátszó kártyához (DC10+ és Buz-zal tesztelve, és működnie kell LML33, a DC10 esetén is). A vezérlő úgy működik, hogy kódolja a képkockát JPEG-be majd kiküldi a kártyára. A JPEG kódoláshoz a libavcodec-et használja, ami ezért szükséges hozzá. Egy speciális cinerama móddal igazi nagyképernyőn nézhetsz filmeket, feltéve, hogy két felvevőd és két MJPEG kártyád van. A felbontástól és a minőségi beállításoktól függően ez a vezérlő rengeteg CPU erőt igényel, ne felejtsd el megadni a -framedrop kapcsolót, ha lassú a géped. Megjegyzés: Az én AMD K6-2 350MHz-es gépem (-framedrop-pal) eléggé elfogadható volt VCD méretű anyag nézésekor és leméretezett filmnél.

Ez a vezérlő a http://mjpeg.sf.net címen található kernel vezérlővel társalog, így először ezt kell beizzítanod. Az MJPEG kártya jelenléte automatikusan detektálva lesz a configure script által, ha ez nem sikerül, kényszerítsd a detektálásra a

./configure --enable-zr

kapcsolóval.

A kimenet számos kapcsolóval szabályozható, a kapcsolók hosszú leírással megtalálhatóak a man oldalon, egy rövidebb listát a

mplayer -zrhelp

parancs lefuttatásával kaphatsz.

Az olyan dolgokat, mint méretezés és OSD (on screen display) ez a vezérlő nem kezeli, de megoldhatóak videó szűrőkkel. Például tegyük fel, hogy van egy filmed 512x272-es felbontással és teljes képernyőn akarod nézni a DC10+-eden. Három lehetőséged van, méretezned kell a filmet 768, 384 vagy 192-es szélességre. Teljesítmény és minőségi okokból én a 384x204-re való méretezést választanám, gyors bilineáris szoftveres méretező használatával. A parancssor:

mplayer -vo zr -sws 0 -vf scale=384:204 movie.avi

A levágás a crop szűrő segítségével valósítható meg és magával a vezérlővel. Feltéve, hogy a film túl széles a megjelenítéshez a Buz-odon és hogy a -zrcrop-ot akarod használni a film szűkítéséhez, a következő parancs a te barátod:

mplayer -vo zr -zrcrop 720x320+80+0 benhur.avi

Ha használni akarod a crop szűrőt, ez kell:

mplayer -vo zr -vf crop=720:320:80:0 benhur.avi

Extra esetben a -zrcrop meghívja a cinerama módot, pl. a filmet több TV vagy beamer között sugározhatod egy nagyobb kép létrehozásához. Feltéve, hogy két beamer-ed van. A bal oldali a Buz-odhoz csatlakozik a /dev/video1-en, a jobb oldali a DC10+-odhoz a /dev/video0-án. A film felbontása 704x288. Továbbá tegyük fel azt is, hogy a jobb beamer-t fekete-fehéren szeretnéd, a balnak pedig 10-es minőségű JPEG képeket kell adnia. Ekkor a következő parancsot kell használnod:

mplayer -vo zr -zrdev /dev/video0 -zrcrop 352x288+352+0 -zrxdoff 0 -zrbw \
    -zrcrop 352x288+0+0 -zrdev /dev/video1 -zrquality 10 \
    movie.avi

Láthatod, hogy a második -zrcrop előtt feltűnő opciók csak a DC10+-re, a második -zrcrop után lévők csak a Buz-ra vonatkoznak. A cinerama-ban használható MJPEG kártyák maximális száma négy, így egy 2x2-es vidi-falat építhetsz.

Végül egy fontos megjegyzés: Ne indítsd el vagy állítsd meg a XawTV-t a lejátszó eszközön a lejátszás alatt, ez összeomlasztja a számítógépedet. Legjobb ELŐSZÖR elindítani a XawTV-t, EZUTÁN elindítani az MPlayert, várni, míg az MPlayer végez, és EZUTÁN megállítani a XawTV-t.