3.9. Térhatású/többcsatornás lejátszás

3.9.1. DVD-k

A legtöbb DVD és sok más fájl térhatású hangot tartalmaz. Az MPlayer támogatja a térhatású lejátszást, de alapértelmezésként nem engedélyezi, mivel a sztereó berendezések a gyakoribbak. A több, mint két csatornás audiót tartalmazó fájlok lejátszásához használd a -channels kapcsolót. Például egy 5.1-es audióval rendelkező DVD lejátszása:

mplayer dvd://1 -channels 6

Figyelj rá, hogy az "5.1" név ellenére valójában hat különálló csatorna van. Ha van térhatású hangfalszetted, nyugodtan beleírhatod a channels opciót az MPlayer konfigurációs fájljába, a ~/.mplayer/config-ba. Például a kvadrafónikus lejátszás alapértelmezetté tételéhez írd be ezt a sort:

channels=4

Az MPlayer ekkor az audiót négy csatornán fogja lejátszani, ha mind a négy csatorna elérhető.

3.9.2. Sztereó fájlok lejátszása négy hangszórón

Az MPlayer nem duplázza meg a csatornákat alapból, ahogy a legtöbb audió vezérlő sem. Ha ilyet akarsz, kézzel kell megadnod:

mplayer filename -af channels=2:2:0:1:0:0

Lásd a csatorna másolásról szóló rész a magyarázatért.

3.9.3. AC-3/DTS áteresztés

A DVD-k általában AC-3 (Dolby Digital) vagy DTS (Digital Theater System) formátumban kódolt térhatású hanggal rendelkeznek. Néhány modern audió berendezés képes ezen formátumok belső dekódolására. Az MPlayer beállítható úgy, hogy dekódolás nélkül adja át az audió adatot. Ez csak akkor fog működni, ha van egy S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) jack dugó a hangkártyádon, vagy HDMI-n keresztül küldöd át a hangot.

Ha az audió berendezésed tudja dekódolni mind az AC-3-at, mind a DTS-t, nyugodtan engedélyezheted az áteresztést mindkét formátumnál. Különben csak arra a formátumra engedélyezd, amelyiket a berendezésed támogatja.

Áteresztés engedélyezése a parancssorban:

  • Csak AC-3-hoz használd a -ac hwac3 kapcsolót.

  • CSak DTS-hez használd a -ac hwdts kapcsolót

  • AC-3 és DTS esetén használd a -afm hwac3 kapcsolót.

Áteresztés engedélyezése az MPlayer konfigurációs fájljában:

  • Csak AC-3-hoz használd az ac=hwac3, sort.

  • Csak DTS-hez használd az ac=hwdts, sort.

  • AC-3 és DTS esetén használd az afm=hwac3 sort.

Figyelj rá, hogy az ac=hwac3, és ac=hwdts, sorok végén van egy vessző (","). Ez arra utasítja az MPlayert, hogy váltson vissza a normálisan használt codec-re, ha olyan fájlt játszasz le, amiben nincs AC-3-as vagy DTS audió. Az afm=hwac3 sorba nem kell vessző; az MPlayer mindenképpen vált ha egy audió család van megadva.

3.9.4. MPEG audió áteresztés

A digitális TV továbbítás (mint pl. a DVB és ATSC) és néhány DVD általában MPEG audió stream-ekkel rendelkezik (általában MP2). Pár MPEG hardver dekóder, mint például a jól felszerelt DVB kártyák és a DXR2 adapterek natívan dekódolják ezt a formátumot.) Az MPlayer beállítható úgy, hogy ne foglalkozzon az audió adatok dekódolásával.

To use this codec:

 mplayer -ac hwmpa 

3.9.5. Mátrix-kódolású audió

***TENNIVALÓ***

Ezt a részt még el kell készíteni, de addig nem lehet befejezni, amíg valaki nem ad nekünk hozzá példafájlokat teszteléshez. Ha van mátrix-kódolású audió fájlod, tudod, hogy hol lehet találni ilyet vagy van bármilyen információd, hálásak lennénk ha üzennél nekünk az MPlayer-DOCS levelezési listára. Írj egy "[matrix-encoded audio]"-t a tárgy sorba.

Ha nem érkezik fájl vagy további információ, ez a fejezet törölve lesz.

Jó link-ek:

3.9.6. Térhatás emulálása fülhallgatóval

Az MPlayer tartalmaz HRTF (Head Related Transfer Function) szűrőt, mely egy MIT projekten alapszik, melyben méréseket végeztek emberi műfejre szerelt mikrofonokkal.

Bár nem lehet tökéletesen imitálni egy térhatású rendszert, az MPlayer HRTF szűrője biztosít térben némileg mélyített hangot két csatornás fülhallgatón. A hagyományos lekeverés egyszerűen kombinálja az összes csatornát kettőbe; a csatornák kombinálásán túl a hrtf finom visszhangot generál, kissé növeli a sztereó elválasztást és megváltoztatja néhány frekvencia hangerejét. A HRTF hangzásának minősége függ a forrás audiótól és az emberi érzékléstől, de mindenképpen megér egy próbát.

DVD lejátszása DVD HRTF-fel:

mplayer dvd://1 -channels 6 -af hrtf

A hrtf csak 5 vagy 6 csatornával működik jól, valamint 48 kHz-es audió kell hozzá. A DVD audió már 48 kHz-es, de ha van egy fájlod ettől különböző mintavételezési rátával, akkor a hrtf-fel történő lejátszáshoz újra kell mintáznod:

mplayer fájlnév -channels 6 -af resample=48000,hrtf

3.9.7. Hibajavítás

Ha nem hallasz semmilyen hangot a térhatású csatornáidból, ellenőrizd a mixer beállításait egy mixer programmal, mint pl. az alsamixer; az audió kimenetek gyakran le vannak némítva és nulla hangerőre vannak állítva alapértelmezésben.