3.8. Szinkronizált lejátszás hálózaton

Az MPlayer több példánya szinkronizálni tudja a lejátszást hálózaton keresztül. EZ hasznos "videó falak" létrehozásakor, amikor a több képernyőt külön számítógép vezérel. Minden MPlayer példány különböző videót tud lejátszani, de megpróbálnak ugyan azon az idő eltoláson maradni a fájlban. Javasolt, de nem szükséges, hogy a videó fájlok ugyan azzal a codeccel és paraméterekkel legyenek elkódolva.

A vonatkozó opciók az -udp-master, -udp-slave, -udp-ip, -udp-port és az -udp-seek-threshold.

Ha az -udp-master meg van adva, az MPlayer egy adatcsomagot küld az -udp-ip címre (alapértelmezett: 127.0.0.1) az -udp-port porton (alapértelmezett: 23867) minden egyes kocka lejátszása előtt. Az adatcsomag a mester pozícióját mutatja a fájlban. Ha az -udp-slave meg van adva, az MPlayer figyeli az -udp-ip/-udp-port-ot és követi a mester pozícióját. Az -udp-ip a mester broadcast címére történő állításával több kiszolgáló azonos broadcast címen tud szinkronizálni a mesterrel. Ne feledd, hogy ez a képesség egy ethernet-szerű, alacsony késleltetésű hálózati kapcsolatot feltételez. A működés változhat nagy késleltetésű hálózatokon.

Például tegyük fel, hogy 8 számítógép van a hálózaton, 192.168.0.1 és 192.168.0.8 közötti IP címekkel. Tegyük fel, hogy az első számítógép lesz a mester. A gépeken lefuttatott ifconfig "Bcast:192.168.0.255"-öt ír. A mesteren futtasd ezt:

mplayer -udp-master -udp-ip 192.168.0.255 video1.mpg

A kiszolgálókon pedig ezt:

mplayer -udp-slave videoN.mpg

A keresés, pillanatállj, sőt még a lejátszás sebességének állítása is (lásd az -input opciót) végbemehet a mesteren, minden kiszolgáló követni fogja. Ha a mester kilép, kiküld egy "bye" üzenetet, aminek a hatására a kiszolgálók is kilépnek.