3.7. Edit Decision Lists (EDL)

Az edit decision list (EDL) rendszer segítségével automatikusan kihagyhatsz vagy elnémíthatsz részeket videókban a lejátszás alatt, egy film specifikus EDL konfigurációs fájl segítségével.

Ez azoknak hasznos, akik "család-barát" módban szeretnének filmet nézni. Ki tudsz vágni bármilyen erőszakos, káromkodós, Jar-Jar Binks-es jelenetet egy filmből, a saját igényeidnek megfelelően. Mindemellett más felhasználási módok is vannak, például automatikusan átlépni a videó fájlokban lévő reklámokat.

Az EDL fájl formátuma eléggé egyszerű. Egy sorban egy parancs van, ami megadja, hogy mit kell csinálni (skip/mute) és mikor (másodperc alapú mutatóval).

3.7.1. EDL fájl használata

Add meg a -edl <fájlnév> kapcsolót, amikor indítod az MPlayert, a videóhoz használni kívánt EDL fájl nevével.

3.7.2. EDL fájl készítése

A jelenlegi EDL fájl formátum:

[kezdő másodperc] [befejező másodperc] [akció]

Ahol a másodpercek lebegőpontos számok, az akció pedig vagy 0 a kihagyáshoz vagy 1 az elnémításhoz. Például:

5.3   7.1    0
15    16.7   1
420   422    0

Ez az 5.3 másodperctől a 7.1 másodpercig kihagyja a videót, majd 15 másodpercnél leveszi a hangot, 16.7 másodpercnél visszateszi és a 420. és 422. másodperc között ismét kihagy a videóból. Ezek az akciók akkor hajtódnak végre, amikor a lejátszás időzítője eléri a fájlban megadott időket.

Ha készíteni akarsz egy EDL fájl, amit utána szerkeszthetsz, használd a -edlout <fájlnév> kapcsolót. Lejátszás közben csak nyomd meg az i billentyűt a kihagyandó rész elejének és végének a megjelöléséhez. A megfelelő bejegyzés bekerül a fájlba erre az időszakra. Ezután kézzel tetszőlegesen beigazíthatod az EDL fájlt és megváltoztathatod az alapértelmezett műveletet, ami az egyes sorok által leírt blokkok kihagyása.