3.6. VCD lejátszás

A használható kapcsolók teljes listájáért olvasd el a man oldalt. Egy szabványos Video CD (VCD) szintaxisa a következő:

mplayer vcd://<sáv> [-cdrom-device <eszköz>]

Például:

mplayer vcd://2 -cdrom-device /dev/hdc

Az alapértelmezett VCD eszköz a /dev/cdrom. Ha a te beállításaid különbözőek, készíts egy szimbolikus linket vagy add meg a megfelelő eszközt a parancssorban a -cdrom-device kapcsolóval.

Megjegyzés

A Plextor és néhány Toshiba SCSI CD-ROM meghajtónak borzalmas a teljesítménye CVD olvasáskor. Ez azért van, mert a CDROMREADRAW ioctl nincs teljesen implementálva ezekben a meghajtókban. Ha ismered a SCSI programozást, kérlek segíts nekünk egy általános SCSI támogatás elkészítésében VCD-khez.

Addig is kinyerheted az adatokat a VCD-ről a readvcd segítségével, majd a kapott fájlt lejátszhatod az MPlayerrel.

VCD struktúra.  Egy Video CD (VCD) CD-ROM XA szektorokból áll, pl. CD-ROM 2-es módban 1-es és 2-es formátumú sávok:

A .DAT fájlokról.  A becsatolt VCD első sávján látható ~600 MB fájl valójában nem igazi fájl! Ez egy úgynevezett ISO átjáró, azért hozták létre, hogy a Windows kezelni tudja ezen sávokat (a Windows semmilyen módon sem engedi a közvetlen eszköz elérést az alkalmazásoknak). Linux alatt nem tudod átmásolni vagy lejátszani az ilyen fájlokat (szemét van bennük). Windows alatt lehetséges, mivel az iso9660 vezérlője a sávok nyers olvasását emulálja ebben a fájlban. A .DAT fájlok lejátszásához szükséged lesz egy kernel vezérlőre, ami a PowerDVD Linuxos verziójában található. Ez egy módosított iso9660 fájl rendszer vezérlőt (vcdfs/isofs-2.4.X.o) tartalmaz, ami képes a nyers sáv emulációra ezen ál .DAT fájlon keresztül. Ha az ő vezérlőjük segítségével csatolod be a lemezt, át tudod másolni és le tudod játszani a .DAT fájlt az MPlayerrel. A Linux kernel szabványos iso9660 vezérlőjével ez nem megy! Használd a vcd://-t helyette. VCD másolásához alternatíva az új cdfs kernel vezérlő (nem része a hivatalos kernelnek) ami a CD meneteket kép fájlok formájában mutatja, és a cdrdao, egy bitről-bitre grabbelő/másoló program.