3.5. DVD lejátszás

A használható kapcsolók teljes listájáért olvasd el a man oldalt. A szintaxis egy szabványos DVD lejátszásához a következő:

mplayer dvd://<sáv> [-dvd-device <eszköz>]

Például:

mplayer dvd://1 -dvd-device /dev/hdc

Ha az MPlayert dvdnav támogatással fordítottad, a szintaxis ugyan ez, kivéve, hogy dvdnav://-ot kell használnod a dvd:// helyett.

Az alapértelmezett DVD eszköz a /dev/dvd. Ha a te beállításod különböző, készíts egy szimbolikus linket vagy add meg a megfelelő eszközt a parancssorban a -dvd-device kapcsolóval.

Az MPlayer fel tudja használni a libdvdread-ot és a libdvdcss-t is a DVD-k lejátszásához és dekódolásához. Ez a két függvénykönyvtár megtalálható az MPlayer forrás fájában, nem kell őket külön telepítened. Használhatod a két függvénykönyvtár rendszer-szintű verzióját is, de ez nem javasolt, mivel hibák forrása lehet, a függvénykönyvtárak közötti inkompatibilítást és sebességcsökkenést okozhat.

Megjegyzés

Ha DVD dekódolási problémáid vannak, próbáld meg letiltani a supermount-ot vagy bármilyen más hasonló dolgot. Néhány RPC-2 vezérlő régió kód beállítását is megköveteli.

DVD dekódolás.  A DVD dekódolást a libdvdcss végzi. A módszer megadható a DVDCSS_METHOD környezeti változó segítségével, lásd a man oldalt.

3.5.1. Régió kód

A DVD meghajtók manapság tartalmaznak egy régió kódnak nevezett értelmetlen korlátozást. Szégyen, hogy a DVD meghajtókat arra kényszerítik, hogy a hat különböző régióból, amire a világot felosztották, csak az egyikben gyártott lemezeket fogadják el. Hogy egy asztal körül ülő pár ember hogy állhatott elő egy ilyen ötlettel és hogyan várhatják el, hogy a 21. században elfogadnak egy ilyen ötletet, az minden képzeletet felülmúl.

Azok a meghajtók, amelyek a régióbeállításokat csak szoftveresen kényszerítik ki, RPC-1 meghajtókként ismertek, amelyek hardveresen teszik ugyan ezt, azok az RPC-2 meghajtók. Az RPC-2 meghajtók öt alkalommal engedik meg a régiókód megváltoztatását, mielőtt az véglegessé válna. Linux alatt a regionset eszközt használhatod a DVD meghajtód régió kódjának beállításához.

Szerencsére lehetséges az RPC-2 meghajtók RPC-1-re történő átalakítása egy firmware frissítéssel. Add meg a DVD meghajtód model számát a kedvenc kereső motorodnak vagy nézz be a "The firmware page" fórumjába és letöltési oldalára. Bár a firmware frissítésre vonatkozó figyelmeztetések itt is érvényesek, a régió kódtól történő megszabadulás általában pozitív élménnyel zárul.