2.5. Codec telepítés

2.5.1. Xvid

Az Xvid egy szabad szoftveres MPEG-4 ASP kompatibilis videó codec. Jegyezd meg, hogy az Xvid nem szükséges az Xvid-es videók dekódolásához. A libavcodec az alapértelmezett, mivel jobb a sebessége.

Az Xvid telepítése

Mint a legtöbb nyílt forráskódú program, ez is két formában érhető el: hivatalos kiadás és a CVS verzió. A CVS verzió általában elég stabil a használathoz, mivel legtöbbször csak a kiadásokban benne lévő hibák javításait tartalmazza. Itt van lépésről lépésre, hogy mit kell tenned, ha az Xvid CVS-t használni akarod a MEncoderrel:

  1. cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.xvid.org:/xvid login

  2. cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.xvid.org:/xvid co xvidcore

  3. cd xvidcore/build/generic

  4. ./bootstrap.sh && ./configure

    Meg kell adnod pár kapcsolót (tanulmányozd a ./configure --help kimenetét).

  5. make && make install

  6. Fordítsd újra az MPlayert.

2.5.2. x264

Az x264 egy függvénykönyvtár a H.264 videó létrehozásához. Az MPlayer forrás mindig frissül, ha egy x264 API változás jelenik meg, így javasolt az MPlayer Subversion verziójának használata.

Ha van feltelepítve GIT kliensed, a legújabb x264 forrást letöltheted ezzel a paranccsal:

git clone git://git.videolan.org/x264.git

Majd fordíts és telepíts a szabványos módon:

./configure && make && make install

Ezután futtasd újra a ./configure-t, hogy az MPlayerbe belekerüljön az x264 támogatás.

2.5.3. AMR

Az MPlayer használni tudja az OpenCORE AMR függvénykönyvtárakat a FFmpeg-en keresztül. Töltsd le a könyvtárakat az AMR-NB-hez és az AMR-WB-hez az opencore-amr projectből és telepítsd őket az oldalon lévő utasítások szerint.

2.5.4. XMMS

Az MPlayer tudja használni az XMMS bemeneti plugin-jait több fájlformátum lejátszásához. Van plugin SNES játék hangokhoz, SID hangokhoz (Commodore 64-ről), több Amiga formátumhoz, .xm, .it, VQF, Musepack, Bonk és még számos máshoz. Megtalálhatod őket az XMMS bemenetu plugin oldalán.

Ehhez a tulajdonsághoz rendelkezden kell az XMMS-sel, az MPlayert pedig ezzel kell fordítanod: ./configure --enable-xmms.