2.4. Betűtípusok és OSD

Meg kell mondanod az MPlayernek, hogy melyik betűtípust szeretnéd használni az OSD-hez és a feliratokhoz. Bármilyen TrueType betűtípus vagy speciális bittérképes betű működni fog. Azonban ajánlott a TrueType használata, mivel sokkal jobban néz ki, megfelelően méretezhető a film méretéhez és jobban együttműködik a különböző kódolásokkal.

2.4.1. TrueType betűk

A TrueType betűtípusok kétféle módon használhatóak. Az egyik a -font opcióval egy TrueType betűtípus fájl megadása a parancssorban. Ez az opció jó eséllyel pályázik arra, hogy bekerüljön a konfigurációs fájlodba (lásd a man oldalt a részletekért). A másik, hogy készítesz egy subfont.ttf nevű symlink-et a választott betűtípus fájlhoz. Vagy

ln -s /eleresi/ut/pelda_betu.ttf ~/.mplayer/subfont.ttf

külön minden egyes felhasználóhoz, vagy az egész rendszerre vonatkozóan:

ln -s /eleresi/ut/pelda_betu.ttf $PREFIX/share/mplayer/subfont.ttf

Ha az MPlayer fontconfig támogatással lett lefordítva, a fenti módszerek nem fognak működni, helyettük a -font egy fontconfig betűtípus nevet vár és alapértelmezetté teszi a sans-serif betűt. Például:

mplayer -font 'Bitstream Vera Sans' anime.mkv

A fontconfig által ismert betűtípusok listáját az fc-list paranccsal nézheted meg.

2.4.2. bittérképes betűk

Ha valamilyen okból kifolyólag bittérképes betűtípusokat szeretnél vagy kell használnod, tölts le egy készletet a weboldalunkról. Választhatsz a különböző ISO betűk és néhány felhasználói készlet közül, különböző kódolásokban.

Csomagold ki a letöltött fájlokat a ~/.mplayer vagy a $PREFIX/share/mplayer könyvtárba. Ezután nevezd át vagy készíts egy symlink-et valamelyik kicsomagolt könyvtárra font néven, például:

ln -s ~/.mplayer/arial-24 ~/.mplayer/font

ln -s $PREFIX/share/mplayer/arial-24 $PREFIX/share/mplayer/font

A betűtípusoknak rendelkezniük kell egy megfelelő font.desc fájllal, ami leképezi a Unicode betűpozíciókat az aktuális felirat szöveg kódlapjára. A másik megoldás UTF-8 kódolású feliratok használata és a -utf8 kapcsoló megadása vagy add meg a felirat fájl neveként ugyan azt a nevet, mint a videó fájlé, de .utf kiterjesztéssel és tedd a videóval azonos könyvtárba.

2.4.3. OSD menü

Az MPlayernek az OSD Menüje teljesen igényre szabható.

Megjegyzés

a Tulajdonságok menü még NINCS KIFEJLESZTVE!

Telepítés

  1. fordítsd le az MPlayert a ./configure-nak az --enable-menu kapcsoló megadásával

  2. bizonyosodj meg róla, hogy van telepített OSD betűkészleted

  3. másold át az etc/menu.conf fájlt a .mplayer könyvtárba

  4. másold át az etc/input.conf fájlt a .mplayer könyvtárba, vagy egy rendszerszinten elérhető MPlayer konfigurációs könyvtárba (alapértelmezett: /usr/local/etc/mplayer)

  5. ellenőrizd le és írd át az input.conf fájlt a menüben történő mozgáshoz használt billentyűk engedélyezéséhez (ott le van írva).

  6. indítsd el az MPlayert az alábbi példa alapján:

    mplayer -menu file.avi

  7. nyomd meg valamelyik menü gombot, amit megadtál