3.3. Vezérlés

Az MPlayer teljesen konfigurálható, parancsvezérelt, az irányítási rétegének a segítségével az MPlayert vezérelheted billentyűzettel, egérrel, joystickkal vagy távirányítóval (LIRC használatával). Olvasd el a man oldalon a használható billentyűk listáját.

3.3.1. Vezérlés beállítása

Az MPlayer engedélyezi bármely billentyűhöz/gombhoz bármilyen MPlayer parancs hozzárendelését egy egyszerű konfigurációs fájl segítségével. A szintaxis egy egyszerű billentyű névből és az azt követő parancsból áll. A konfigurációs fájl alapértelmezett helye a $HOME/.mplayer/input.conf de ez megváltoztatható a -input conf kapcsoló segítségével (a relatív elérési útvonalak a $HOME/.mplayer-hez képest relatívak).

Az összes támogatott billentyű nevének listáját az mplayer -input keylist parancs írja ki, az elérhető parancsok listáját pedig az mplayer -input cmdlist paranccsal kapod meg.

3.1. példa - Egy példa bemeneti vezérlő fájl

##
## MPlayer input vezérlő fájl
##

RIGHT seek +10
LEFT seek -10
- audio_delay 0.100
+ audio_delay -0.100
q quit
> pt_step 1
< pt_step -1
ENTER pt_step 1 1

3.3.2. Irányítás LIRC-ből

Linux Infrared Remote Control (Linux Infravörös Távoli Irányítás) - végy egy egyszerűen összerakható, otthon barkácsolt IR-vevőt, egy (majdnem) tetszés szerinti távirányítót és irányítsd a Linux-os gépedet vele! Bővebben a LIRC weboldalon olvashatsz erről.

Ha feltelepítetted a LIRC csomagot, a configure automatikusan megtalálja. Ha minden jól megy, az MPlayer egy ilyen üzenetet ír ki indításkor: "Setting up lirc support...". Ha valami hiba történt, tájékoztat róla. Ha semmit sem mond a LIRC-ről, akkor a támogatása nincs beforgatva. Ennyi :-)

Az MPlayer alkalmazás neve - minő meglepő - mplayer. Bármelyik mplayer parancsot használhatod és egyszerre több parancsot is megadhatsz egy lépésben, ha \n karakterrel választod el őket. Ne felejtsd el engedélyezni az ismétlés jelzőt (repeat flag) a .lircrc fájlban, ha van értelme (keresés, hangerő, stb.). Itt egy kivonat egy .lircrc fájlból:

begin
   button = VOLUME_PLUS
   prog = mplayer
   config = volume 1
   repeat = 1
end

begin
  button = VOLUME_MINUS
  prog = mplayer
  config = volume -1
  repeat = 1
end

begin
  button = CD_PLAY
  prog = mplayer
  config = pause
end

begin
  button = CD_STOP
  prog = mplayer
  config = seek 0 1\npause
end

Ha nem tetszik a lirc-config fájl alapértelmezett elérési útvonala (~/.lircrc), használd a -lircconf fájlnév kapcsolót egy másik fájl megadásához.

3.3.3. Szolga mód

A szolga mód segítségével egyszerű frontend-eket készíthetsz az MPlayerhez. Ha a -slave kapcsolóval futtatod az MPlayert, beolvassa az új sor karakterrel (\n) elválasztott parancsokat a standard bemenetről (stdin). A parancsok a slave.txt fájlban vannak leírva.