3.2. Feliratok és OSD

Az MPlayer feliratokat is meg tud jeleníteni a filmekkel együtt. Jelenleg a következő formátumok támogatottak:

Az MPlayer az előzőleg felsorolt felirat formátumokat (az első három kivételével) át is tudja konvertálni az alábbi formátumokba, a megadott kapcsolókkal:

A MEncoder el tudja menteni a DVD feliratokat VOBsub formában.

A parancssori kapcsolók eléggé különböznek az az egyes formátumoknál:

VOBsub feliratok.  A VOBsub feliratok egy nagy (néhány megabájtos) .SUB fájlból és opcionálisan egy .IDX és/vagy .IFO fájlból állnak. Ha olyan fájlaid vannak, hogy sample.sub, sample.ifo (opcionális), sample.idx - meg kell adnod az MPlayernek a -vobsub sample [-vobsubid id] kapcsolót (teljes elérési út is megadható). A -vobsubid kapcsoló olyan, mint a -sid a DVD-knél, segítségével felirat sávok (nyelvek) közül választhatsz. Abban az esetben, ha elfelejted a -vobsubid kapcsolót, az MPlayer a -slang kapcsolóval megadott nyelveket próbálja használni, és a langidx-re ugrik az .IDX fájlban, hogy beállítsa a felirat nyelvét. Ha ez nem sikerül, nem lesz felirat.

Egyéb feliratok.  A többi formátum egy sima szöveges fájlból áll, mely tartalmazza az időzítést, a pozícionálást és a szöveget. Használata: ha van egy olyan fájlod, mint pl. sample.txt, akkor a -sub sample.txt kapcsolóval tudod megadni (teljes elérési út is megadható).

Felirat időzítés és pozícionálás beállítása:

-subdelay mp

Késlelteti a feliratot mp másodperccel. Lehet negatív is. Az érték a film időpozíciójának számlálójához adódik hozzá.

-subfps RÁTA

Megadhatod a felirat fájl képkocka/mp rátáját (lebegőpontos szám).

-subpos 0-100

A felirat pozícióját adhatod meg.

Ha MicroDVD felirat fájl használa közben egyre növekvő csúszást tapasztalsz a film és a felirat között, akkor a legvalószínűbb, hogy a film és a felirat frame rátája különböző. Jegyezd meg, hogy a MicroDVD felirat formátum abszolút képkocka számokat használ az időzítéshez, és nincs benne fps információ, emiatt a -subfps kapcsoló használata javasolt ezzel a formátummal. Ha végleg meg akarod oldani ezt a problémát, kézzel kell átkonvertálnod a felirat fájl frame rátáját. Az MPlayer el tudja végezni ezt a konverziót neked:

mplayer -dumpmicrodvdsub -fps subtitles_fps -subfps avi_fps \
    -sub subtitle_filename dummy.avi

A DVD feliratokról a DVD fejezetben olvashatsz bővebben.