7.5. Mac OS

Az MPlayer nem működik a 10-esnél régebbi Mac OS-eken, de könnyedén lefordítható Mac OS X 10.2 és későbbi verziók alatt. A javasolt fordító a GCC 3.x vagy későbbi Apple féle változata. Az alap fordítási környezetet az Apple Xcode telepítésével kapod meg. Ha Mac OS X 10.3.9 vagy régebbi verziód és QuickTime 7-esed van, használhatod a corevideo videó kimeneti vezérlőt is.

Sajnos az alap környezet nem teszi lehetővé az MPlayer összes képességének kihasználását. Például ha befordított OSD támogatást szeretnél, telepített fontconfig és a freetype függvénykönyvtárakra lesz szükséged. Más Unix-okkal ellentétben, mint amilyen a legtöbb Linux és BSD variáns, az OS X nem rendelkezik alapértelmezett csomag kezelővel, ami az operációs rendszerhez tartozna.

Két független közül választhatsz: Fink és MacPorts. Mindkettő nagyjából ugyan azt a szolgáltatást nyújtja (pl. rengeteg választható csomag, függőségek kezelése, csomagok egyszerű telepítése/frissítése/eltávolítása, stb...). A Fink biztosít előfordított bináris csomagokat, de forrásból is lefordítható bármi, míg a MacPorts csak forrásból történő fordítást tesz lehetővé. Ezen leírás szerzője a MacPorts-ot választotta, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a beállítása sokkal egyszerűbb. A későbbi példák mind MacPorts-on alapszanak.

Például az MPlayer lefordítása OSD támogatással:

sudo port install pkg-config

Ez telepíti a pkg-config-ot, ami a függvénykönyvtárak fordítási/szerkesztési flag-jeinek kezelését végző rendszer. Az MPlayer configure script-je is ezt használja a függvénykönyvtárak megfelelő detektálásához. Ezután hasonló módon telepítheted a fontconfig-ot:

sudo port install fontconfig

Ezek után indíthatod az MPlayer configure script-jét (figyelj a PKG_CONFIG_PATH és PATH környezeti változók beállítására, hogy a configure megtalálja a MacPorts-szal telepített függvénykönyvtárakat):

PKG_CONFIG_PATH=/opt/local/lib/pkgconfig/ PATH=$PATH:/opt/local/bin/ ./configure

7.5.1. MPlayer OS X GUI

Van egy natív GUI az MPlayerhez egy előfordított MPlayer binárissal együtt Mac OS X alá a MPlayerOSX projektből, de emlékezz rá: ez a projekt már nem aktív.

Szerencsére az MPlayerOSX projektet az MPlayer csapat egyik tagja átvette. Előzetes kiadások elérhetőek a letöltési oldalunkról és hamarosan jön a hivatalos kiadás is.

Ha saját magad akarod lefordítani forrásból az MPlayerOSXet, szükséged lesz az mplayerosx-re, a main-re és a main SVN modul main_noaltivec-re átnevezett másolatára. mplayerosx a GUI frontend, main az MPlayer és a main_noaltivec az MPlayer AltiVec támogatás nélkül.

Az SVN modulok letöltéséhez használt az alábbi parancsokat:

svn checkout svn://svn.mplayerhq.hu/mplayerosx/trunk/ mplayerosx
svn checkout svn://svn.mplayerhq.hu/mplayer/trunk/ main

Az MPlayerOSX elkészítéséhez valami ilyesmit kell csinálnod:

MPlayer_forras_konyvtar
  |
  |--->main      (MPlayer Subversion forrás)
  |
  |--->main_noaltivec (MPlayer Subversion forrás --disable-altivec -kel konfigurálva)
  |
  |--->mplayerosx   (MPlayer OS X Subversion forrás)

Először a main és main_noaltivec-et kell lefordítanod.

Kezdetnek a maximális kompatibilítás biztosítása érdekében állíts be egy környezeti változót:

export MACOSX_DEPLOYMENT_TARGET=10.3

Majd konfigurálj:

Ha a G4 vagy későbbi, AltiVec támogatással rendelkező CPU-ra konfigurálsz:

./configure --disable-gl --disable-x11

Ha G3-as, AltiVec nélküli gépre:

./configure --disable-gl --disable-x11 --disable-altivec

Lehet, hogy szerkesztened kell a config.mak fájlt és át kell írnod az -mcpu-t és -mtune-t 74XX-ről G3-ra.

Folytasd a

make

paranccsal, majd menj a mplayerosx könyvtárba és írd be

make dist

Ez egy tömörített .dmg archívot hoz létre egy használatra kész binárissal.

Használhatod az Xcode 2.1 projektet is; a régi, Xcode 1.x projekt nem működik már.