7.4. Windows

Igen, az MPlayer fut Windows-on Cygwin és MinGW alatt. Még nincs hivatalos GUI-ja, de a parancssoros verzió teljes mértékben használható. Ajánlott megnézni az MPlayer-cygwin levelezési listát is segítéségért és a legfrissebb információkért. A hivatalos Windows-os binárisok megtalálhatóak a letöltési oldalon. A külső forrásból származó telepítő csomagokat és egyszerű GUI frontend-eket összegyűjtöttük a kapcsolódó projektek oldal Windows-os részében.

Ha el akarod kerülni a parancssor használatát, van egy egyszerű trükk. Tegyél egy parancsikont az asztalodra, ami valami hasonló parancssort tartalmaz:

c:\eleresi\ut\mplayer.exe %1

Ezután az MPlayer le fog játszani bármilyen videót, amit erre a parancsikonra ejtesz. Írd hozzá a -fs kapcsolót a teljes képernyős módhoz.

A legjobb eredmény a natív DirectX videó kimeneti vezérlővel (-vo directx). Alternatívaként van OpenGL és SDL, de az OpenGL teljesítménye nagyban változik a rendszerek között, az SDL pedig torzítja a képet vagy összeomlik néhány rendszeren. Ha torz a kép, próbáld meg kikapcsolni a hardveres gyorsítást a -vo directx:noaccel kapcsolóval. Töltsd le a DirectX 7 fejléc fájlokat a DirectX videó kimeneti vezérlő beforgatásához.

A VIDIX is működik már Windows alatt a -vo winvidix kapcsolóval, bár még kisérleti fázisban van és egy kis kézi állítgatás kell hozzá. Töltsd le a dhahelper.sys vagy dhahelper.sys (MTRR támogatással) fájlt és másold be a vidix/dhahelperwin könyvtárba az MPlayer forrás fádban. Nyisd meg a konzolt és írd be:

make install-dhahelperwin

adminisztrátorként. Ezután újra kell indítanod a gépet.

A legjobb eredményhez az MPlayernek egy olyan színteret kell használnia, amit a videó kártyád támogat. Sajnos sok Windows-os grafikus vezérlő hibásan támogatottnak jelent pár színteret. Hogy megtudd, melyiket, próbáld ki az

mplayer -benchmark -nosound -frames 100 -vf format=szinter film

parancsot, ahol a szinter bármelyik színtér lehet, amit a -vf format=fmt=help kapcsoló kiír. Ha találsz olyan színteret, amit a kártyád részben hibásan kezel, -vf noformat=szinter kapcsolóval megakadályozhatod a használatát. Írd be ezt a konfigurációs fájlodba, hogy véglegesen kimaradjon a használatból.

Vannak speciálisan Windowsra készített codec csomagok a letöltési oldalunkon, melyek segítségével azokat a formátumokat is lejátszhatod, amikhez még nincs natív támogatás. Tedd be a codec-eket valahova az elérési útvonaladba vagy add meg a --codecsdir=c:/ut/a/codecjeidhez (alternatívaként --codecsdir=/ut/a/codecjeidhez csak Cygwin alatt) kapcsolóval a configure-nak. Kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy a Real DLL-eknek írhatóaknak kell lenniük az MPlayert futtató felhasználó által, de csak bizonyos rendszereken (NT4). Próbáld meg írhatóvá tenni őket, ha problémáid vannak.

VCD-ket is lejátszhatsz a .DAT vagy .MPG fájlok lejátszásával, amit a Windows meglát a VCD-n. Így nagyszerűen működik (javítsd ki a CD-ROM-od betűjelét):

mplayer d:/mpegav/avseq01.dat

Alternatívaként lejátszhatsz egy VCD sávot közvetlenül így:

mplayer vcd://<sáv> -cdrom-device d:

A DVD-k is működnek, add meg a -dvd-device kapcsolóval a DVD-ROM-od betűjelét:

mplayer dvd://<cím> -dvd-device d:

A Cygwin/MinGW konzol meglehetősen lassú. Kimenet átirányítással vagy a -quiet kapcsolóval a jelentések szerint javítható a teljesítmény néhány rendszeren. A Direct renderelés (-dr) is segíthet. Ha a lejátszás szaggatott, próbáld meg a -autosync 100 opciót. Ha ezek közül bármelyik segít, írd be a konfigurációs fájlodba.

Megjegyzés

Ha Pentium 4-ed van és fagyásokat tapasztalsz a RealPlayer codec-ekkel, le kell tiltanod a hyperthread támogatást.

7.4.1. Cygwin

A Cygwin 1.5.0 vagy későbbi verziójára lesz szükséged az MPlayer lefordításához.

A DirectX fejléc fájlokat ki kell csomagolni a /usr/include/ vagy /usr/local/include/ könyvtárba.

Az SDL előállításával és Cygwin alatti használatával kapcsolatos utasítások és fájlok megtalálhatóak a libsdl oldalon.

7.4.2. MinGW

A MinGW 3.1.0 vagy későbbi és az MSYS 1.0.9 vagy későbbi verziójára lesz szükséged. Az MSYS postinstall-jának mondd meg, hogy telepítve van a MinGW.

Csomagold ki a DirectX fejléc fájlokat a /mingw/include/ könyvtárba.

A tömörített MOV fejlécek támogatásához zlib kell, ami alaphelyzetben nincs benne a MinGW-ben. Állítsd be a --prefix=/mingw kapcsolóval és telepítsd, mielőtt az MPlayert fordítanád.

Az MPlayer és a szükséges függvénykönyvtárak elkészítésének módját elolvashatod az MPlayer MinGW HOGYAN-ban.