7.3. Kereskedelmi Unix

Az MPlayer számos kereskedelmi Unix variánsra portolva lett. Mivel a fejlesztő környezet ezeken a rendszereken másfajta, mint a szabad Unix-okon, lehet, hogy némi kézi beállítást igényel a fordítás.

7.3.1. Solaris

A Solarisnak még mindig rossz, POSIX-inkompatibilis rendszer eszközei és shell-je van az alapértelmezett helyeken. Amíg nem tesznek egy bölcs lépést a számítástechnikai kőkorszak leváltására, addig a /usr/xpg4/bin könyvtárat hozzá kell adnod a PATH-hoz.

Az MPlayer Solaris 2.6 vagy újabb rendszereken működik. A SUN audió vezérlőjét a -ao sun kapcsolóval használhatod.

Az MPlayer kihasználja az UltraSPARC gépek VIS utasításkészletét (az MMX-hez hasonló), bár jelenleg csak a libmpeg2-ben, libvo-ben és a libavcodec-ben, de az mp3lib-ben nem. Egy 400Mhz-es CPU elég, hogy élvezhetően lejátsz egy VOB filet. Szükséged lesz egy felinstallált mLib-re is.

Figyelmeztetés:

 • A mediaLib jelenleg le van tiltva alapértelmezésben az MPlayerben, mivel hibás. A SPARC felhasználók, akik az MPlayert mediaLib támogatással forgatták, egy vastag, zöld csíkról számoltak be a libavcodec-kal kódolt és dekódolt videók esetén. Ha mégis akarod, engedélyezheted:

  ./configure --enable-mlib

  Azonban ezt a saját felelősségedre tedd. Az x86 felhasználóknak soha sem ajánlott mediaLib-et használni, mivel nagyon lerontja az MPlayer teljesítményét.

Solaris SPARC-on GNU C/C++ fordító is kell; az nem számít, hogy assemblerrel vagy nélküle van.

Solaris x86-on kell a GNU assembler és a GNU C/C++ fordító is, aminek támogatnia kell a GNU assemblert! Az MPlayer igencsak támaszkodik az MMX, SSE és 3DNOW! utasításokra, amiket a Sun standard assemblere (/usr/ccs/bin/as) nem támogat.

A configure script megpróbálja megkereseni, hogy a "gcc" parancsod melyik assemblert indítja (ha nem sikerül neki, használd a --as=/ahova/installalva/lett/a/gnu-as kapcsolót, hogy megadd a configurenak az "as" helyét a rendszeredben).

Megoldások a gyakori problémákra:

 • Hibaüzenet a configure-tól egy Solaris x86-os rendszeren GNU assembler nélküli GCC használata esetén:

  % configure
  ...
  Checking assembler (/usr/ccs/bin/as) ... , failed
  Please upgrade(downgrade) binutils to 2.10.1...

  (Megoldás: --with-as=gas-al fordított GCC használata)

  Tipikus hiba, ha a GNU C fordító nem GNU assemblert (GNU as) használ:

  % gmake
  ...
  gcc -c -Iloader -Ilibvo -O4 -march=i686 -mcpu=i686 -pipe -ffast-math
     -fomit-frame-pointer -I/usr/local/include  -o mplayer.o mplayer.c
  Assembler: mplayer.c
  "(stdin)", line 3567 : Illegal mnemonic
  "(stdin)", line 3567 : Syntax error
  ... további "Illegal mnemonic" és "Syntax error" hibák ...
  

 • Az MPlayer segfault-olhat ha win32codec-eket használó videót akarsz kódolni vagy dekódolni:

  ...
  Trying to force audio codec driver family acm...
  Opening audio decoder: [acm] Win32/ACM decoders
  sysi86(SI86DSCR): Invalid argument
  Couldn't install fs segment, expect segfault
  
  
  MPlayer interrupted by signal 11 in module: init_audio_codec
  ...

  Ez a Solaris 10-ben és a pre-Solaris Nevada b31-ben a sysi86() egyik változtatása miatt van. Javítva lett a Solaris Nevada b32-ben; bár a Sun-nak még vissza kell vezetnie a javítást a Solaris 10-be. Az MPlayer Project felhívta a Sun figyelmét a problémára, a javítás készülőben van a Solaris 10-hez. Ettől a hibáról további információt itt találhatsz: http://bugs.opensolaris.org/bugdatabase/view_bug.do?bug_id=6308413.

 • A Solaris 8 hibái miatt nem biztos, hogy le tudsz játszani 4 GB-nál nagyobb DVD lemezt:

  • Az sd(7D) vezérlőnek a Solaris 8 x86-ban van egy hibája a >4GB lemez blokkok elérésénél egy eszközön, melyen a logikai blokkméret != DEV_BSIZE-zel (pl. CD-ROM és DVD média). A 32 bites egész túlcsordulása miatt a lemez cím modulo 4GB kerül megcímzésre (http://groups.yahoo.com/group/solarisonintel/message/22516). Ez a probléma a SPARC alapú Solaris 8-on nincs.

  • Egy hasonló hiba van a hsfs(7FS) fájl rendszer kódjában is (alias ISO9660), a hsfs nem támogatja a 4 GB-nál nagyobb partíciókat/lemezeket, minden adat modulo 4GB-vel lesz elérve (http://groups.yahoo.com/group/solarisonintel/message/22592). Ez a hiba a 109764-04 (SPARC) / 109765-04 (x86) jelzésű patch-ek telepítése után megszűnik.

7.3.2. HP-UX

Joe Page ad helyet egy részletes HP-UX MPlayer HOGYAN-nak a weboldalán, amit Martin Gansser írt. Ezekkel az utasításokkal a fordítás után egyből kész programot kapsz. A következő információk a HOGYAN-ból lettek átvéve.

GCC 3.4.0 vagy későbbire lesz szükséged és SDL 1.2.7 vagy újabb. A HP cc nem tud működő programot fordítani, a korábbi GCC verziók pedig hibásak. Az OpenGL funkcionalításhoz telepítened kel a Mesa-t és így a gl és gl2 videó kimeneti vezérlőknek működniük kell, bár nagyon lassúak is lehetnek a CPU sebességétől függően. A meglehetősen gyenge natív HP-UX hangrendszer helyett inkább használd a GNU esound-ot.

Hozd létre a DVD eszközt nézd végig a SCSI buszt:

# ioscan -fn

Class     I      H/W  Path     Driver  S/W State  H/W Type    Description
...
ext_bus 1  8/16/5   c720 CLAIMED INTERFACE Built-in SCSI
target 3  8/16/5.2  tgt  CLAIMED DEVICE
disk  4  8/16/5.2.0 sdisk CLAIMED DEVICE   PIONEER DVD-ROM DVD-305
             /dev/dsk/c1t2d0 /dev/rdsk/c1t2d0
target 4  8/16/5.7  tgt  CLAIMED DEVICE
ctl   1  8/16/5.7.0 sctl CLAIMED DEVICE   Initiator
             /dev/rscsi/c1t7d0 /dev/rscsi/c1t7l0 /dev/scsi/c1t7l0
...

A képernyőn a kimenetben egy Pioneer DVD-ROM látszik a 2. SCSI címen. A kártya a 8/16-os hardver útra az 1-essel hivatkozik.

Készíts egy linket a nyers eszközről a DVD eszközre.

# ln -s /dev/rdsk/c<SCSI busz hivatkozás>t<SCSI cél ID>d<LUN> /dev/<eszköz>

Például:

# ln -s /dev/rdsk/c1t2d0 /dev/dvd

Itt van pár gyakori probléma megoldása:

 • A rendzser összeomlik indításkor a következő hibaüzenettel:

  /usr/lib/dld.sl: Unresolved symbol: finite (code) from /usr/local/lib/gcc-lib/hppa2.0n-hp-hpux11.00/3.2/../../../libGL.sl

  Ez azt jelenti, hogy a .finite(). függvény nincs benne a szabványos HP-UX math függvénykönyvtárban. Ekkor .isfinite(). van helyette. Megoldás: Használd a legújabb Mesa depot fájlt.

 • Összeomlás lejátszáskor a következő hibaüzenettel:

  /usr/lib/dld.sl: Unresolved symbol: sem_init (code) from /usr/local/lib/libSDL-1.2.sl.0

  Megoldás: Használd a configure extralibdir opcióját --extra-ldflags="/usr/lib -lrt"

 • Az MPlayer segfault-ol egy ilyesmi üzenettel:

  Pid 10166 received a SIGSEGV for stack growth failure.
  Possible causes: insufficient memory or swap space, or stack size exceeded maxssiz.
  Segmentation fault

  Megoldás: A HP-UX kernel alapértelmezésként 8MB-os(?) méretű vermet használ processzenként. (11.0 és az újabb 10.20 foltok engedik növelni a maxssiz-t egészen 350MB-ig a 32-bit-es programokhoz). Növelned kell a maxssiz-t és újrafordítani a kernelt (majd reboot-olni). Ehhez használhatod a SAM-ot. (Ha már itt tartunk, nézd meg a maxdsiz paramétert is az egy program által használható maximum adatmennyiséghez. Az alkalmazásaidon múlik, hogy az alapértelmezett 64MB elég vagy sem.)

7.3.3. AIX

Az MPlayer sikeresen fordul AIX 5.1-en, 5.2-n és 5.3-on, GCC 3.3 vagy újabbal. Az MPlayer fordítását AIX 4.3.3 és régebbi változaton nem teszteltük. Javasoljuk, hogy az MPlayert GCC 3.4 vagy újabbal fordítsd vagy ha POWER5-ön forgatsz, GCC 4.0 szükséges.

A CPU detektálás még fejlesztés alatt áll. A következő architektúrákat teszteltük:

 • 604e

 • POWER3

 • POWER4

A következő architektúrák nem lettek tesztelve, de működhetnek:

 • POWER

 • POWER2

 • POWER5

Az Ultimedia Services-en keresztüli hang nem támogatott, mert az Ultimedia-t dobták az AIX 5.1-ben; ezért az egyetlen lehetőség az AIX Open Sound System (OSS) vezérlők használata a 4Front Technologies-től http://www.opensound.com/aix.html. A 4Front Technologies szabadon biztosítja az OSS vezérlőket az AIX 5.1-hez nem-üzleti felhasználásra; azonban jelenleg nincs hang kimeneti vezérlő AIX 5.2 és 5.3 alá. Ez azt jelenti, hogy az AIX 5.2 és 5.3 alatt jelenleg az MPlayer nem képes audió kimenetre.

Megoldás a gyakori problémákra:

 • Ha ezt a hibaüzenetet kapod a configure-tól:

  $ ./configure
  ...
  Checking for iconv program ... no
  No working iconv program found, use
  --charset=US-ASCII to continue anyway.
  Messages in the GTK-2 interface will be broken then.

  Ez azért van, mert az AIX nem-szabványos kódlap neveket használ; ezért az MPlayer kimenetének másik kódlapra konvertálása jelenleg nem támogatott. A megoldás:

  $ ./configure --charset=noconv

7.3.4. QNX

Le kell töltened és telepítened kell az SDL-t a QNX-re. Majd futtasd az MPlayert a -vo sdl:driver=photon és -ao sdl:nto kapcsolókkal, így gyors lesz.

A -vo x11 kimenet még lassabb lesz, mint Linux-on, mivel a QNX-nek csak X emulációja van, ami nagyon lassú.