6.13. VIDIX

BEVEZETÉS.  A VIDIX a VIDeo Interface for *niX rövidítése. A VIDIX-et egy felhasználói térben használható vezérlőként tervezték és mutatták be, mely olyan videó teljesítményt nyújt, mint az mga_vid a Matrox kártyákon. Ráadásul könnyen portolható.

Ezt az interfészt úgy tervezték meg, hogy illeszkedjen a már létező videó gyorsító interfészekhez (mga_vid, rage128_vid, radeon_vid, pm3_vid) egy állandó sémával. Magas szintű interfészt biztosít a BES (BackEnd Scalers) néven ismert chip-ekhez vagy az OV-hoz (Video Overlays). Nem nyújt a grafikus szerverekhez hasonló alacsony szintű interfészt. (Nem akarok versenyezni a z X11 csapattal a grafikus mód váltásban). Pl. ezen interfész fő célja a videó lejátszás sebességének maximalizálása.

HASZNÁLAT

Igazából nem számít, hogy melyik videó kimeneti vezérlőt használod együtt a VIDIX-szel.

KÖVETELMÉNYEK

HASZNÁLATI MÓDOK.  Ha a VIDIX-et aleszközként használod (-vo vesa:vidix), akkor a videó mód konfigurációt a videó kimeneti vezérlő (röviden vo_server) végzi. Ezért az MPlayer parancssorában ugyan azokat a kulcsokat használhatod, mint a vo_server-rel. Ráadásul ismeri a -double kulcsot mint globálisan látható paramétert. (Javaslom ezen kulcs VIDIX-szel történő használatát legalább az ATI kártyával). Ami a -vo xvidix-et illeti, most csak a következő kapcsolókat ismeri: -fs -zoom -x -y -double.

A parancssorban harmadik alkapcsolóként megadhatod közvetlenül a VIDIX vezérlőjét:

mplayer -vo xvidix:mga_vid.so -fs -zoom -double file.avi

vagy

mplayer -vo vesa:vidix:radeon_vid.so -fs -zoom -double -bpp 32 file.avi

De ez veszélyes, inkább ne használd. Ebben az esetben a megadott vezérlő lesz kényszerítve, így az eredmény megjósolhatatlan (lefagyaszthatja a számítógéped). CSAK akkor csinálj ilyet, ha teljesen biztos vagy benne, hogy működik és az MPlayer nem teszi meg automatikusan. Ez esetben kérjük jelezd ezt a fejlesztőknek is. A helyes módszer a VIDIX argumentumok nélküli használata, és így az automatikus detektálás engedélyezése.

6.13.1. svgalib_helper

Mivel a VIDIX-nek direkt hardver elérés kell, futtathatod root-ként vagy beállíthatod a SUID bit-et az MPlayer binárisán (Figyelem: Ez biztonsági kockázatot jelent!). Alternatívaként használhatsz egy speciális kernel modult, így:

  1. Töltsd le az svgalib (pl. 1.9.x-es) fejlesztői verzióját.

  2. Fordítsd le a modult az svgalib_helper könyvtárban (az svgalib-1.9.17/kernel/ könyvtáron belül található, ha az svgalib oldaláról töltötted le a forrást) és insmod-old.

  3. A /dev könyvtárban a megfelelő eszközök létrehozásához add ki a

    make device

    parancsot az svgalib_helper könyvtárban rootként.

  4. Ezután futtasd le a configure-t újra és add meg neki a --enable-svgalib_helper és a --extra-cflags=/eleresi/ut/svgalib_helper/forrasahoz/kernel/svgalib_helper paramétereket, ahol a /eleresi/ut/svgalib_helper/forrasahoz/ könyvtárat az svgalib_helper kicsomagolt forrását tartalmazó könyvtárnak megfelelően kell beállítani.

  5. Forgass újra.

6.13.2. ATI kártyák

Jelenleg a legtöbb ATI kártya natívan támogatott, a Mach64-től a legújabb Radeonokig.

Két lefordított bináris van: radeon_vid a Radeonhoz és rage128_vid a Rage 128 kártyákhoz. Előírhatsz egyet vagy hagyhatod a VIDIX rendszernek automatikusan kipróbálni az összes elérhető vezérlőt.

6.13.3. Matrox kártyák

A Matrox G200, G400, G450 és G550 működik a jelentések szerint.

A vezérlő támogatja a videó equalizereket és majdnem olyan gyors, mint a Matrox framebuffer.

6.13.4. Trident kártyák

Van egy vezérlő a Trident Cyberblade/i1 chipset-hez, ami a VIA Epia alaplapokon található.

A vezérlőt Alastair M. Robinson írta és tartja karban.

6.13.5. 3DLabs kártyák

Habár van vezérlő a 3DLabs GLINT R3 és Permedia3 chip-ekhez, senki sem tesztelte le, így örömmel fogadjuk a jelentéseket.

6.13.6. nVidia kártya

Egy egyedülálló tulajdonsága az nvidia_vid vezérlőnek a sima, egyszerű, csak szöveges konzolon történő videó megjelenítés - framebuffer vagy X varázslat és egyebek nélkül. Ehhez a cvidix videó kimenetet kell használni, amint az itt látható:

mplayer -vo cvidix pelda.avi

6.13.7. SiS kártyák

Ez nagyon kísérleti kód, csakúgy mint az nvidia_vid.

Tesztelték SiS 650/651/740-en (a leggyakrabban használt SiS chipset verziók a "Shuttle XPC" dobozokban).

Várjuk a visszajelzéseket!