6.19. TV-kimenet támogatás

6.19.1. Matrox G400 kártyák

Linux alatt két módon bírhatod működésre a G400 TV kimenetét:

Fontos

a Matrox G450/G550 TV-kimenet utasításaiért lásd a következő részt!

XFree86

A vezérlő és a HAL modul használatával, mely elérhető a Matrox oldalán. Ezzel X-et kapsz a TV-n.

Ez a módszer nem nyújt gyorsított lejátszást Windows alatt! A második fejnek csak YUV framebuffer-e van, a BES (Back End Scaler, a YUV méretező a G200/G400/G450/G550 kártyákon) nem működik rajta! A Windows-os vezérlők ezt valahogy megkerülik, talán 3D motort használnak a nagyításhoz és a YUV framebuffer-t a nagyított képek megjelenítéséhez. Ha tényleg X-et akarsz használni, válaszd a -vo x11 -fs -zoom kapcsolókat, de LASSÚ lesz, és Macrovision másolásvédelem van rajta (ezzel a Perl script-tel "megkerülheted" a Macrovisiont).

Framebuffer

A 2.4-es kernelekben lévő matroxfb modulok használatával. A 2.2-es kernel-ekben nincs TV-out tulajdonság hozzájuk, így használhatatlanok erre. Engedélyezned kell az ÖSSZES matroxfb-specifikus tulajdonságot a fordítás alatt (kivéve a MultiHead-et) és modulokba kell fordítanod! Az I2C-t is engedélyezned kell és a matroxset, fbset és con2fb eszközöknek az elérési úton kell lenniük.

 1. Majd töltsd be a matroxfb_Ti3026, matroxfb_maven, i2c-matroxfb, matroxfb_crtc2 modulokat a kerneledbe. A szöveges-módú konzolod framebuffer módba vált (nincs visszaút!).

 2. Ezután állítsd be a monitorod és a TV-t a kedvednek megfelelően a fenti eszközökkel.

 3. Yoh. A következő dolog, hogy a kurzort eltűntesd a tty1-ről (vagy akármiről) és kikapcsold a képernyő törlést. Futtasd le a következő parancsokat:

  echo -e '\033[?25l'
  setterm -blank 0

  vagy

  setterm -cursor off
  setterm -blank 0

  A fentieket valószínűleg beleírod egy script-be, egy képernyő törléssel együtt. A kurzor visszakapcsolása:

  echo -e '\033[?25h'

  vagy

  setterm -cursor on

 4. Yeah sirály. Indítsd el a film lejátszást:

  mplayer -vo mga -fs -screenw 640 -screenh 512 filename

  (Ha X-et használsz, most válts át matroxfb-re, például a Ctrl+Alt+F1 gombokkal.) Változtasd meg a 640-et és az 512-t, ha másra állítottad a felbontást...

 5. Élvezd az ultra-gyors ultra-különleges Matrox TV kimenetet (jobb mint az Xv)!

6.19.2. Matrox G450/G550 kártyák

A TV kimenet támogatása ezeken a kártyákon csak nemrég jelent meg, és még nincs a a fő kernelben. Jelenleg az mga_vid modul nem használható AFAIK, mert a G450/G550-es vezérlő csak egy konfigurációban működik: az első CRTC chip (a sokkal több képességgel) az első képernyőn (a monitoron) és a második CRTC (nincs BES - a BES magyarázatához lásd a G400-as részt fent) TV-n. Így csak az MPlayer fbdev kimeneti vezérlőjét használhatod jelenleg.

Az első CRTC nem irányítható át a második fejre jelenleg. A matroxfb kernel vezérlő szerzője - Petr Vandrovec - talán készít támogatást ehhez, az első CRTC kimenetét egyszerre mindkét fejen megjelenítve, mint ahogy most is javasolt a G400-on, lásd a fenti részt.

A szükséges kernel javítás és a bővebb HOWTO letölthető: http://www.bglug.ca/matrox_tvout/

6.19.3. Matrox TV-kimeneti kábel készítése

Senki sem vállal ezért semmilyen felelősséget, sem garanciát bármilyen, ezen leírásból származó kárért.

Kábel a G400-hoz.  A CRTC2 csatlakozójának negyedik pin-je a kompozit videó jel. A földelés a hatodik, hetedik és nyolcadik pin. (az infót Rácz Balázs adta)

Kábel a G450-hez.  A CRTC2 csatlakozójának első pin-je a kompozit videó jel. A földelés az ötödik, hatodik, hetedik és tizenötödik (5, 6, 7, 15) pin. (az infót Kerekes Balázs adta)

6.19.4. ATI kártyák

BEVEZETÉS.  Jelenleg az ATI nem akarja támogatni semelyik TV-out chip-jét sem Linux alatt, a licenszelt Macrovision technológiájuk miatt.

ATI KÁRTYÁK TV-KIMENETÉNEK ÁLLAPOTA LINUXON

 • ATI Mach64: támogatja a GATOS.

 • ASIC Radeon VIVO: támogatja a GATOS.

 • Radeon és Rage128: támogatja az MPlayer! Lásd a VESA vezérlő és a VIDIX részt.

 • Rage Mobility P/M, Radeon, Rage 128, Mobility M3/M4: támogatja az atitvout.

Egyéb kártyák esetében lásd a VESA vezérlőt, VIDIX nélkül. Bár ehhez erős CPU kell.

Az egyeten dolog, amit tenned kell - Be kell dugnod a TV csatlakozóját, mielőtt bekapcsolnád a PC-t mivel a videó BIOS csak egyszer, a POST folyamat során inicializálja magát.

6.19.5. nVidia

Először le KELL töltened a zárt-forrású vezérlőt az http://nvidia.com-ról. Nem írom le a telepítés és a konfiguráció lépéseit, mert ez nem tartozik ezen dokumentáció céljához.

Miután az XFree86, az XVideo és a 3D gyorsítás is megfelelően működik, írd át a kártya Device részét az XF86Config fájlban, a következő példának megfelelően (a te kártyádhoz/TV-dhez igazítva):

Section "Device"
    Identifier   "GeForce"
    VendorName   "ASUS"
    BoardName    "nVidia GeForce2/MX 400"
    Driver     "nvidia"
    #Option     "NvAGP" "1"
    Option     "NoLogo"
    Option     "CursorShadow" "on"

    Option     "TwinView"
    Option     "TwinViewOrientation" "Clone"
    Option     "MetaModes" "1024x768,640x480"
    Option     "ConnectedMonitor" "CRT, TV"
    Option     "TVStandard" "PAL-B"
    Option     "TVOutFormat" "Composite"
EndSection

Természetesen a legfontosabb a TwinView rész.

6.19.6. NeoMagic

A NeoMagic chip számos laptop-ban megtalálható, pár közülük egy egyszerű analóg TV kódolóval van felszerelve, mások sokkal fejlettebbel rendelkeznek.

 • Analóg kódoló chip: A visszajelzések szerint megbízható TV kimenet a -vo fbdev vagy -vo fbdev2 kapcsolókkal érhető el. Kernelbe forgatott vesafb szükséges és a következő paramétereket kell megadni a kernel parancssorában: append="video=vesafb:ywrap,mtrr" vga=791. Ajánlott elindítani az X-et, majd átváltani konzol módba pl. a Ctrl+Alt+F1-gyel. Ha nem sikerül elindítani az X-et az MPlayer konzolból történő elindítása előtt, a videó lassú és zavaros lesz (a magyarázatokat szívesen fogadjuk). Jelentkezz be a konzolodra majd add ki a következő parancsot:

  clear; mplayer -vo fbdev -zoom -cache 8192 dvd://

  Ezután a filmet konzol módban, kb. a laptop LCD képernyőjének felét kitöltve kell látnod. A TV-re váltáshoz nyomd meg az Fn+F5-öt háromszor. Tesztelve Tecra 8000-en, 2.6.15 kernel vesafb-vel, ALSA v1.0.10-en.

 • Chrontel 70xx kódoló chip: Az IBM Thinkpad 390E és talán más Thinkpad-okban és notebook-okban található.

  A -vo vesa:neotv_pal-t kell használnod a PAL-hoz vagy a -vo vesa:neotv_ntsc-t az NTSC-hez. TV kimenetet biztosít az alábbi 16 bpp és 8 bpp módokban:

  • NTSC 320x240, 640x480 és talán 800x600 is.

  • PAL 320x240, 400x300, 640x480, 800x600.

  Az 512x384-es módot nem támogatja a BIOS. Át kell méretezned a képet egy másik felbontásra a TV kimenet aktiválásához. Ha egy képet látsz a képernyőn 640x480-ban vagy 800x600-ban, de semmit 320x240-ben vagy kisebb felbontáson, ki kell cserélned két táblázatot a vbelib.c fájlban. Lásd a vbeSetTV függvényeket a részletekért. Kérlek keresd meg a szerzőt ebben az esetben.

  Ismert dolgok: Csak VESA, semmilyen más beállítás, pl. fényesség, kontraszt, blacklevel, flickfilter nincs implementálva.